Laten we afspreken dat we het onder ons houden. Achter de wapperende Italiaanse vlag aan de Noordeindseweg schuilt misschien wel de grootste culinaire verrassing van Berkel en Rodenrijs. Vandaag steken we het bruggetje over en betreden we het erf. In de oude boerderij vinden we de Italiaanse Fattoria Naturale. Welkom bij agriturismo in de polder.
Even de ogen dicht en je waant je in een zonnig Toscaans landschap waar een grote familie aan lange tafels zit te eten. De hond komt je tegemoet, bij de houten bistrostoeltjes staat blauwe lavendel en je ruikt het platteland. In de schuren leven geiten, kippen en konijnen, in de wei staan bruine koeien (met kalveren), schapen en paarden, in een modderpoel knorren de varkens. Bij de Italiaanse vlag bevindt zich het boerenbedrijf van de oer-Hollandse Friso Haring.
Eten in de schuur

Fattoria Naturale bestaat naast een boerderij uit een winkel en een restaurant. Voorheen alleen te boeken voor groepen vanaf 14 personen of voor bruiloften, nu is op gezette tijden iedereen welkom, ook voor een lunch of diner-voor-2 (wel reserveren). Woensdagavond wordt er een diner geserveerd (25 euro) en op zaterdagmiddag is er een uitgebreide lunch (35 euro). Wij komen met z’n tweeën voor de zaterdaglunch en worden ontvangen in een oude schuur, omgebouwd tot restaurant. De Italiaanse Mariabeelden mixen prima met het Hollandse, boereninterieur. Op de stenen vloer staan een enorme houtkachel en een grote servieskast en de houten eettafels zijn voorzien van mooi tafellinnen. Eten bij de boer, op z’n Italiaans. Wat een sfeer!
Antipasti op boerenbont
Er is geen menukaart. Je kunt uiteraard aangeven wat je echt niet lust, maar net als bij een Italiaanse familie: mamma o papà bepaalt wat er op tafel komt. We beginnen met een uitgebreide antipasti, geserveerd op boerenbontservies. Meloen met ham, insalata caprese, notenbrood, kaas, diverse soorten worst, olijven, gegrilde groenten en een flink stuk omelettaart. We schrikken een beetje: als lunch zou dit voor ons meer dan genoeg zijn. We accepteren ons lot, nemen nog een slok Italiaanse rode wijn en beseffen dat de lunch voor Italianen natuurlijk iets anders is dan een broodje kaas.
Italië in de polder

Eigenaar en chef-kok van Fattoria Naturale is Friso Haring, die zijn sporen verdiende in diverse sterrenrestaurants. De fattoria (boerderij in het Italiaans) werd tien jaar geleden echter gestart door de Italiaanse Alfredo, die in zijn città natale in de Dolomieten ook al een agriturismo had. In Nederland koos hij na een korte carrière bij de bekende Italiaanse ijssalon Florencia in Den Haag toch weer voor het platteland. Hij begon in Berkel zijn eigen boerderij met geiten, varkens en koeien. In zijn winkeltje verkocht hij melk en zelfgemaakte kaas, aangevuld met Italiaanse producten zoals wijn, pasta en olijfolie. Alfredo is inmiddels terug in zijn geliefde Italië, waardoor zakenpartner Friso nu de fattoria runt.
Boerenwinkel en traiteur in één

De boeren-/delicatessenwinkel is gebleven en voor veel Berkelaren vaste prik op zaterdagochtend. Even vers brood of eieren halen, of lasagne en tiramisu voor het etentje vanavond. De keuze is ruim: van pesto en pancetta tot olijfolie en ansjovis, en van worsten en wijn tot cantuccini en vitello tonnato. De gerechten maakt Friso zoveel mogelijk zelf en zoals het hoort bij een fattoria komen de groenten en kruiden uit eigen tuin, de eieren van de eigen kippen en het vlees van de eigen boerderijdieren. De houdbare producten komen allemaal uit Italië, waarvoor Friso elke twee weken naar de Dolomieten rijdt. Al die mooie flesjes en etiketten zijn ook leuk om cadeau te geven. De Italiaanse tonicflesjes met pin-up girls zijn sowieso een musthave. Alfredo runt in Italië weer zijn eigen kaasmakerij en daar komen uiteraard de heerlijke kaasjes vandaan.
Prima primi en smullen van secondi

Op de foto: truffelspaghetti.
De lunch gaat verder met de primi. Ik krijg een stukje kabeljauw op pasta van courgette, mijn tafelgenoot (geen visliefhebber) krijgt een heerlijke truffelspaghetti. Meer al dente dan thuis, maar dat is waarschijnlijk hoe het ‘hoort’ in Italië. Dan de secondi, het hoofdgerecht: een kippenpoot met bloemkool en aardappeltjes. Klinkt simpel en dat zou het misschien ook zijn als het een doorsnee Hollandse maaltijd zou zijn, maar de smaak is allesbehalve bekend. Die kip! Waarom krijgen we dat thuis zelf nooit voor elkaar? Precies goed gaar, heerlijke kruiden, net goed krokant.

Op de foto: kippenbout met bloemkool en aardappeltjes.
Delicieuze dolci

Ondertussen staat de percolator op het vuur. Of we nog dolci of formaggio lusten? We zitten hartstikke vol, maar geven niet toe. Doet u maar van allebei wat. Ook de panna cotta is weer zoals we die nog nooit hebben gegeten. Exact goed, lekker romig en fris tegelijk, en vooral heel fijn: niet te zoet. Ook het kaasplankje is honderd procent Italiaans, zelfgemaakt en verrukkelijk. De espresso is inmiddels klaar en we beseffen dat we onze eetafspraak voor vanavond beter kunnen afzeggen.
Ssssst… mondje dicht
Lunchen bij Fattoria Naturale is een middagvullend programma (in ons geval van 13.00 tot 17.00 uur) vol Italiaanse toppers, heerlijk in eenvoud. Een beleving. We halen in de winkel nog wat cannoli voor morgen en beloven elkaar dat we dit aan niemand gaan vertellen, dit is té speciaal om een toeristische trekpleister te worden. Massa hoort hier niet. Dus mondje dicht, beste Buiklezers, en stiekem een keer naartoe...